Un nou estudi mostra com l’esport alleuja els símptomes del cicle menstrual

Un nou estudi mostra com l’esport alleuja els símptomes del cicle menstrual

Un nou estudi mostra com l’esport alleuja els símptomes del cicle menstrual

  • 14.184 dones de diferents països del món han participat en un estudi sobre la dona físicament activa impulsat per Strava, FitrWoman i la St Mary ‘s University de Twickenham (Regne Unit) que vol avaluar l’efecte de la pràctica esportiva en la menstruació, l’embaràs i la menopausa
  • El 78% de les dones assegura que fer exercici alleuja les molèsties associades amb el seu cicle menstrual
  • Gairebé la meitat de les dones considera que l’exercici d’intensitat moderada és el més efectiu per combatre els símptomes de la menstruació
  • 7 de cada 10 dones no ha rebut mai cap tipus d’educació sobre l’efecte del cicle menstrual en la seva pràctica esportiva ni viceversa
  • Un 88% de les dones sent que el seu rendiment esportiu empitjora en algun punt del cicle menstrual

Strava, la xarxa social per a esportistes, juntament amb la St Mary ‘s University de Twickenham, al Regne Unit i l’app FitrWoman han impulsat un estudi sobre la dona físicament activa en el qual han participat més de 14.000 dones de diferents països del món. La investigació vol posar llum sobre l’efecte de la pràctica esportiva en la menstruació, l’embaràs i la menopausa i sobre com cadascuna d’elles influeix en el rendiment de la dona. Els resultats inicials de l’estudi, que serà publicat en revistes especialitzades a finals d’any, se centren en la connexió entre el cicle menstrual i l’activitat esportiva i revelen que per a un 78% de les dones, l’exercici alleuja les molèsties derivades del cicle menstrual .

Així, un 66% de les dones assegura que l’esport l’ajuda a reduir els canvis d’humor o l’augment d’irritabilitat ocasionats per la menstruació; un 45% considera que té un impacte positiu sobre les rampes estomacals, i un 39% sent que l’esport l’ajuda a dormir millor. Els resultats mostren, també, que gairebé la meitat de les dones (47%) consideren que l’exercici d’intensitat moderada (catalogat com una mena d’exercici de respiració forçada però que permet mantenir una conversa) és el més efectiu per combatre les molèsties de la menstruació.

Aquests i altres símptomes, segons mostra la investigació, causen que el 69% de les dones hagi hagut de variar la seva rutina esportiva en alguna ocasió. A més, un 88% de les dones sent que el seu rendiment esportiu empitjora en algun punt del cicle menstrual: per a la majoria d’elles (65%) abans o durant la menstruació. Tot i això, el 72% de les dones assegura que mai ha rebut cap tipus d’educació ni informació sobre la relació entre la pràctica esportiva i el cicle menstrual i, entre les que ho han fet, en la majoria dels casos ha estat de manera autodidacta (70%). No obstant això, l’estudi apunta que com més jove és la dona més possibilitats hi ha que hagi rebut educació o s’hagi format de manera autodidacta al respecte: lideren la taula les joves d’entre 18-20 anys, seguides de les de 21-25 anys.

El cicle menstrual i el seu efecte en el dia a dia
L’estudi ha volgut analitzar, també, com altres aspectes del dia a dia de la dona físicament activa es veuen afectats pel cicle menstrual. Així permet observar que 1 de cada 3 dones (32,8%) diu haver-se vist obligada a absentar-se del treball a causa dels símptomes de la menstruació i un 44% d’elles fa servir algun tipus de medicació per reduir les molèsties en algun moment del cicle . No obstant això, revela que aquelles que compleixen amb la recomanacions de l’OMS, dormen més de 7 hores al dia i mengen 5 o més peces de fruita i verdura, són menys propenses a absentar-se de la feina a causa dels efectes del cicle menstrual.

“Encara no hi ha suficients espais en què parlar obertament sobre el cicle menstrual i els seus símptomes, així com sobre com afecta a la dona esportista. Strava compta amb la major comunitat mundial de dones esportistes i estem orgulloses de poder ajudar a que s’avanci en aconseguir un major coneixement sobre la connexió entre el dolor menstrual i la pràctica esportiva. Estem convençudes de poder usar la nostra plataforma per mostrar com la falta d’educació o de discussió sobre aquest tema influeix de manera negativa en el futur de les esportistes”, explica Stephanie Hannon, responsable de producte d’Strava.

Strava, FitrWoman i la St Mary ‘s University del Regne Unit s’han unit per impulsar aquest estudi sobre la dona físicament activa que té per objectiu avaluar la connexió entre la menstruació, l’embaràs o la menopausa amb la pràctica esportiva de les dones. Les dades incloses en aquesta nota de premsa són el resultat d’una anàlisi preliminar centrat en la relació entre el cicle menstrual i l’activitat esportiva, amb la intenció de la publicació de l’estudi complet en revistes especialitzades a finals d’aquest any.