Una Andorra Ultra Trail Vallnord de rècord

Una Andorra Ultra Trail Vallnord de rècord

Una Andorra Ultra Trail Vallnord de rècord

L’Andorra Ultra Trail Vallnord ha abaixat el teló després de tres dies de competició plens de nervis, emocions i de superació de reptes personals. La setena edició ha estat marcada pel bon temps i per les altes temperatures que han permès els 2.600 participants gaudir i patir en igual mesura del paisatge que ofereix el país andorrà.

Ordino va acollir ahir fins ben entrada la nit els atletes de la prova reina de la competició, la Ronda dels Cims (170km i 13.500m D+). 357 valents s’han afrontat a la dura i salvatge prova pels cims andorrans. El primer en creuar la meta va ser Francesc Solé i el van acompanyar en el podi Jérôme Lucas i Nahuel Passerat. En categoria femenina, la guanyadora va ser Nerea Martínez. El segon lloc va ser per Irina Malejonock i el tercer per Marta Muixí. Finalment, un 45% dels participants han completat el repte.

Els atletes de la segona prova, el Mític (112km i 9.700m D+) van arribar a Ordino fins vora les 8 del vespre. Dissabte però ja ho van fer molts, com l’andorrà Eduard Barceló que va ser primer, Ion Aspiroz, segon o bé Julien Jorro i Jordi López que van compartir la tercera posició. Ben entrada la nit es va conèixer el podi femení encapçalat per Roser Español i seguit per Eva Zbornikova i Agnès Francastel. Dels 324 corredors que van sortir, 148 han creuat la meta. Els corredors del Celestrail i de la Marató van acabar ahir, amb victòries per a Marc Casal i Olatx Alvariño mentre que la victòria de la Marató dels Cims va ser per Marc Pinsach, que va batre rècord, i Núria Picas. Al Celestrail van arribar un 65% dels 345 atletes mentre que dels 627 atletes de la Marató ho van fer 574.

Excel·lent feina dels voluntaris

Els voluntaris fan que aquesta prova sigui molt més que una cursa i sigui altament valorada per tots els participants. I és que, durant tres dies, més de 400 voluntaris ofereixen el millor servei possible a tots els participants. A més, de recolzar en tot moment els corredors amb aplaudiments, suport moral o bé tocant la gaita a dalt del Pic del Comapedrosa per avisar i animar a l’atleta de l’arribada al cim. A més, la prova també compta amb uns 100 professionals entre ells metges, personal d’emergència, podòlegs i fisioterapeutes repartits en diferents avituallaments que vetllen per la salut de cada atleta.

Cada avituallament i punt de control compta amb un responsable que està en contacte directe amb la central, amb la finalitat de coordinar tots els atletes des del primer fins a l’últim. En algunes ocasions, els controls i els avituallaments estan oberts fins a 30h, amb la logística necessària que això comporta. Per exemple, remarcar el terreny, ja que sovint els animals de pastura es mengen o trepitgen les banderoles, coordinar l’helicòpter per tal de fer arribar aliments, begudes i tot el material necessari a la majoria d’avituallaments, ja que són de difícil accés.

Èxit de l’streaming i xarxes socials

Espectadors d’arreu del món han pogut seguir les cinc proves en streaming a través de la web de la prova i les xarxes socials. S’han registrat més de 100.000 visualitzacions provinents de països com Japó, Corea del Sud, Estats Units, França, Polònia o Itàlia entre altres. En total, més de 60 països. Fins i tot des del Pol Sud, a l’illa de Kerguelen, s’han registrat connexions.

Les xarxes socials també han estat protagonistes en aquesta edició. Els corredors tenien la possibilitat de vincular les seves xarxes socials al cronòmetre i actualitzar en temps real els seus temps de pas per cada control.

L’edició més internacional

Aquest any, s’han escoltat més llengües que mai a l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Corredors de fins a 39 països han disputat alguna de les cinc proves. Entre ells, corredors de països amb poca tradició de trail running com els Emirats Àrabs, Mèxic, Uruguai o Nova Zelanda.

Entre ells, mil històries de superació personal, de viatges i d’emocions. Per exemple el canadenc Jean Labedan, que ha disputat sis de les set edicions de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. En arribar a la meta explicava: “Cada any vinc de vacances a Andorra per disputar la prova. Aquest any m’he trobat molt bé i he decidit anar més ràpid al final perquè volia veure la sortida del Solidaritrail. És magnífic”.

La solidaritat, valor de la prova

Un any més, la solidaritat ha estat el valor que ha predominat per sobre de la resta. Solidaritat entre els corredors, que es deixen material o comparteixen l’arribada a meta en aquesta gran aventura personal, com Julien Jorro i Jordi López, que han compartit podi al Celestrail.

La solidaritat també ha estat ben palpable aquest matí amb la celebració de la marxa popular “Solidaritrail”, que ha acollit a gairebé 700 corredors. Entre ells, atletes amb joëlettes, cadires de rodes adaptades, o els estudiants de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, nens i famílies.

Tots els aliments que sobren dels avituallaments són donats al Banc dels Aliments.

La calor, amiga i enemiga

La protagonista de la cursa ha estat sens dubte la calor. Les altes temperatures han estat l’enemic a batre per molts dels corredors. Això també ha implicat una gran feina de logística, especialment per l’organització, que ha hagut d’augmentar les provisions de fruita i líquids als avituallaments, a més de compensar els carregaments en els avituallaments.

Dels 9.360 litres de coca-cola, isotònic i aigua amb gas previstos, se’n han repartit finalment més de 13.400, i el mateix ha passat amb l’aigua, ja que s’ha hagut de doblar la quantitat.

Valoració molt positiva de l’Andorra Ultra Trail Vallnord

El poble d’Ordino, i Andorra per extensió s’han bolcat en la prova. Amb totes les places hoteleres completes, s’ha viscut un gran ambient durant tres dies.

Així doncs, s’acaba una Andorra Ultra Trail Vallnord amb una valoració molt positiva per part de l’organització. Segons explicava Gérard Martinez, director de la prova: “Ha anat tot molt bé. Tot i que ha fet molta calor hem pogut gaudir de tres dies d’autèntica muntanya. Estem molt satisfets d’aquesta edició. Agraïm com sempre la feina dels voluntaris, ja que sense ells això no seria possible i també de tots aquells que s’han apropat al poble d’Ordino per animar als corredors. Evidentment, també els hi agraïm a ells que segueixin venint a Andorra i gaudint de les seves muntanyes”.

Foto: AUTV/Gemma Pla