Raúl Criado estableix la millor marca coneguda de descens de 1.000 metres de desnivell negatiu

Raúl Criado estableix la millor marca coneguda de descens de 1.000 metres de desnivell negatiu

Raúl Criado estableix la millor marca coneguda de descens de 1.000 metres de desnivell negatiu

Raúl Criado és un apassionat del descens. Als seus 22 anys, aquest jove corredor de muntanya, ha establert la millor marca coneguda a recórrer 1.000 metres de desnivell negatiu: 11’36 ” (FKT). Ho ha fet posant-se a prova en una ruta d’3’15 km, que arrenca des del cim de la Collarada (2.886m), al Pirineu Aragonès, i acaba damunt del penya-segat del refugi de la Trapa. “El descens és el que més m’agrada de la muntanya perquè és on puc anar més ràpid, em sento més lliure que pujant, i m’agrada la sensació de portar el seu risc”, explica. En el descens, Criado va marcar un ritme mitjà de 3’41 min / km, amb una velocitat màxima de 24,8 km / h.

“Jo dic que ho farà en 12 minuts”. Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Pau Capell, Luis Alberto Hernando, Laura Orgué, Jan Margarit, Núria Picas o Aritz Egea són alguns dels corredors que es van atrevir a fer el seu pronòstic sobre com trigaria aquest jove corredor de muntanya en cobrir els 1.000 metres de desnivell negatiu. “Va ser graciós escoltar el que deien. Alguns es van passar una mica però no em van posar molta pressió. Sempre m’agrada donar-ho tot i fer-ho el millor possible “, diu Criado que va ser el vencedor del primer Quilòmetre Vertical de descens que es va celebrar a Espanya: el de la Canfranc-Canfranc.

Nascut a Barcelona, ​​fa sis anys es va anar a viure a Canfranc i allà va descobrir el trail running. “Des de petit m’ha agradat ser a la muntanya però quan vaig arribar a Canfranc i vaig veure les muntanyes que hi havia vaig pensar que no podia desaprofitar l’oportunitat de gaudir-“, explica. Ara, Criado viu a Estrasburg on estudia biologia i s’escapa als Alps per entrenar.

Després posar-se a prova en l’especialitat que més li agrada, el descens, Criado seguirà gaudint de la muntanya en el seu dia a dia i participarà en aquest 2017 en proves tan destacades com la Marató de Canfranc-Canfranc, la Marató Pirineu o Limone.